Manipulácia volieb umožnená aj ignoráciou zákonov

Tento článok mi pôvodne prijali na publikovanie v geopolitickom a kultúrnom mesačníku ZEM&VEK, vytlačený je v čísle AUGUST 2023 (Ročník 11 – 08/2023), a vystavený na stránke časopisu pod adresou https://zemavek.sk/manipulacia-volieb-umoznena-aj-ignoraciou-zakonov/. Tu predkladám text článku:

V priebehu každého roka sa po celom svete, v rôznych krajinách, uskutočnia desiatky volieb rôzneho druhu, medializovaných najmä parlamentných alebo prezidentských, pričom sa v súvislosti s niektorými z nich občas rozvíri rozhorčenie politikov z „vyspelých demokracií“, ktorí začnú spochybňovať oficiálny výsledok volieb svojimi vyhláseniami o zmanipulovaní volieb (najmä keď nezvíťazí „správny“ kandidát).

Vždy po takejto mediálnej „búrke“ očakávam, že tie silné obvinenia o zmanipulovaní volieb budú podrobne analyzované odborníkmi na volebné právo, a médiá celému svetu poskytnú podrobný popis vykonania tej konkrétnej podlej manipulácie. No a následne že vo všetkých „demokratických“ krajinách zasadnú parlamenty, aby na túto odhalenú „manipulačnú dieru“ vydali novelu svojho volebného zákona, čím by sa o ďalší kúsok zlepšila kvalita demokracie.

Roky plynú, ale žiadne podobné „ponaučenia“ z mnohých vyhlásených zmanipulovaných volieb som nezaregistroval. Žiadne vylepšovania volebných zákonov. Skôr práve naopak, do volebných zákonov sa časom nenápadne vnášajú úpravy, ktoré zdanlivo vychádzajú v ústrety voličom, ale v ich podstate sú zabudované pravidlá umožňujúce manipulovať voličmi alebo ich volebnými hlasmi.

Na Slovensku máme pár týždňov do predčasných parlamentných volieb, pričom niektorí politici už rozohrali mediálne hry a diskusie o tom, že sa chystá zmanipulovanie nadchádzajúcich volieb. Pikantné na tých diskusiách je však to, ako takmer jedným dychom sú tí istí politici schopní rozhorčene obviňovať politických protivníkov z prípravy volebných manipulácií, a súčasne vyhlasovať, že naša volebná legislatíva je priam „nepriestrelná“, žiadne volebné manipulácie vraj neumožňuje, a ani v histórii neboli Ústavným súdom potvrdené…

Keďže sa problematike volieb podrobne venujem od prípravy prvých slobodných volieb, a mám zanalyzovaný volebný systém, tak sa nad takými vyhláseniami len pousmejem, lebo viem, kde nechali zákonodarcovia „diery“ vo volebných zákonoch, prípadne ako sa nenápadne porušujú alebo ignorujú aj dobré pravidlá. Povedzme si pár slov aspoň o tých najkrikľavejších.

Máloktorý volič si uvedomuje, že najväčšie manipulácie sa robia ešte pred otvorením volebných miestností, pred začiatkom samotného odovzdávania hlasovacích lístkov. Obdobie volebnej kampane je najväčším „eldorádom“ manipulačných techník, pričom sa úplne všeobecne ignoruje skutočnosť, že v drvivej väčšine sa jedná o činnosti, ktoré zákon o volebnej kampani výslovne zakazuje! V paragrafe §2 Zákona o volebnej kampani 181/2014 je veľmi presne a jednoznačne definovaná volebná kampaň ako (v podstate skrátene povedané) „činnosť kandidujúcich subjektov na propagáciu svojej činnosti a programu“. A v treťom odseku sa to ešte zdôrazňuje ustanovením že „Činnosť iných subjektov na podporu alebo v neprospech politických strán, koalícií politických strán a kandidátov sa v čase ustanovenom na volebnú kampaň zakazuje.

Aplikáciou tohto jediného paragrafu je množstvo známych aktivít počas volebných kampaní jednoznačne protizákonných! Vymenujme si aspoň tie najznámejšie napr. zverejňovanie predvolebných prieskumov, zverejňovanie stávkových kurzov na kandidujúce subjekty, zverejňovanie výsledkov simulovaných študentských volieb, či zverejňovanie rôznych mediálnych „špekulácií“ politológov alebo novinárov o kandidujúcich stranách. Zákon jasne hovorí, že volebná kampaň je obdobím, kedy spoločnosť „funguje“ v osobitnom režime, kde nie je dovolené aby hocikto len tak hocičo o volebných kandidátoch publikoval! Je to obdobie na zverejňovanie prezentácií iba samotných kandidátov o svojom programe a cieľoch.

A ako sa to uplatňuje v praxi? Veselo sa tie ustanovenia ignorujú! Najviac „kriku“ a diskusií bolo v minulosti napr. o zverejňovaní výsledkov predvolebných prieskumov (je zrejmé, prečo asi je to dôležité!), teda o počte dní obdobia pred samotným dňom volieb, kedy je zverejňovanie zakázané. Hoci je to podľa vyššie uvedeného §2 zakázané počas celej volebnej kampane (ktorá však končí 48 hodín pred volebným dňom!), tak sa pôvodne špeciálne v §17 ustanovilo, že nie je možné prieskumy zverejňovať 14 dní pred voľbami. Pred predchádzajúcimi voľbami parlament prijal ustanovenie o predĺžení tohto obdobia na 50 dní, čo ale vzápätí Ústavný súd zrušil. Takže zástancovia „porušovania pravidiel volebnej kampane argumentujúci ľudskými právami na informácie“ (a to počas jasne definovaného “osobitého režimu volebnej kampane“!) oslavovali. Ale následne sa zákonný zákaz zverejňovania prieskumov zúžil na púhych 48 hodín pred voľbami (viď aktuálny §17 uvedeného zákona). Pikantným na tejto záležitosti je však vzájomný súlad §2 a §17, kde §2 pokrýva obdobie volebnej kampane, končiacej 48 hodín pred voľbami (a teda 48 hodín pred voľbami zverejňovanie umožňuje!), ale §17 pokrýva práve to ďalšie obdobie 48 hodín, kde to zakazuje! Z toho vyplýva, že od zverejňovania predvolebných prieskumov by teraz občania mali mať pokoj od vyhlásenia volieb až po ukončenie hlasovania! Uvidíme ako sa to bude v praxi ďalej „obicyklovávať“, lebo smiešnosť a bezzubosť finančných sankcií v porovnaní s potenciálnym ziskom z porušovania zákona k tomu priam nabáda…

Pozrime sa aj na zákonnosť samotného volebného hlasovania, kde treba vypichnúť najmä hlasovanie poštou, zavedené nie tak dávno, pričom ale mohutne propagované ako veľké pozitívum. Je takmer neuveriteľné, ale takáto forma hlasovania je v rozpore s Ústavou SR! Tá v článku 30 jednoznačne hovorí: „Volebné právo je všeobecné, rovné a priame a vykonáva sa tajným hlasovaním.

Pri hlasovaní poštou dochádza k problémom s tromi z uvedených (a podčiarknutých) štyroch pravidiel volieb. V prvom rade s dodržaním priamosti a tajnosti hlasovania, a to tým, že pri hlasovaní poštou nemôže žiadna volebná komisia skontrolovať, či hlasovanie zaslané v obálke vykonal skutočne ten občan, ktorý požiadal o umožnenie hlasovania poštou, a tiež či pri úprave hlasovacích lístkov bol volič sám, či mu niekto nepozeral „na prsty“, alebo či ho niekto pri voľbe neovplyvňoval. No a do tretice, ak pri volebnom hlasovaní sú kladené rôzne kritériá na splnenie priamosti a tajnosti hlasovania u rôznych voličov (jedného poštou a druhého vo volebnej miestnosti), tak je možné úplne oprávnene vysloviť pochybnosti aj o dodržaní deklarovanej rovnosti volebného práva.

A úplne na neuverenie je, že nikomu z „politikov“, „politológov“ a dokonca ani právnikov takéto volebné porušovanie Ústavy SR nevadí, pričom sa už vedú diskusie o prípravách hlasovania aj cez internet, kde je však rozpor s Ústavou úplne totožný ako pri hlasovaní poštou.

——————————————————————-

Poznámka: Moja súhrnná kritická analýza nášho spoločenského systému je podrobne popísaná v základnom dokumente tejto stránky.

Pridaj komentár

Design a site like this with WordPress.com
Začíname